Göz tansiyonu nedir ve nasıl tedavi edilir?
Göz tansiyonu, göz içi sıvısının normalden yüksek bir basınçla dolduğu durumu ifade eder. Göz tansiyonu, genellikle göz içi sıvısının normal şekilde dışarıya drenajıyla dengelenir. Ancak bu dengenin bozulması durumunda göz tansiyonu oluşabilir. Göz tansiyonu, genellikle göz sinirine zarar vererek ve görme kaybına neden olarak bilinen glokomun bir belirtisi olarak kabul edilir.
Göz tansiyonunun belirtileri çoğu durumda belirgin değildir ve bu nedenle hastalık sinsi ilerleyebilir. Ancak ileri aşamalarda, görme alanında daralma, bulanık görme, renklerde solma, göz ağrısı, baş ağrısı ve gözde kızarıklık gibi semptomlar görülebilir. Göz tansiyonu tanısı, bir göz doktoru tarafından yapılan göz içi basınç ölçümü (gonioskopi veya tonometri gibi), göz sinirinin incelenmesi ve görme testleriyle konulur.
Göz tansiyonu tedavisi, göz içi basıncı kontrol altına almayı amaçlar. Tedavi seçenekleri arasında göz damlaları (göz içi basıncı azaltmak için), oral ilaçlar, lazer cerrahisi veya mikrocerrahi prosedürler bulunabilir. Tedavi seçimi, hastanın göz tansiyonu seviyesine, genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Tedavi edilmeyen yüksek göz tansiyonu, göz sinirine zarar verebilir ve kalıcı görme kaybına neden olabilir, bu nedenle düzenli takip ve tedavi önemlidir.