-
- KEŞFET
-
- Kıbrıs Araba
- Kıbrıs
Pulmoner fibrozis nedir ve bu hastalığın belirtileri, tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?
Pulmoner fibrozis, akciğer dokusunda skar (fibrozis) oluşmasıyla karakterize edilen bir grup akciğer hastalığını ifade eder. Fibrozis, akciğer dokusunda yara izleri oluşması ve bu dokunun sertleşmesiyle sonuçlanır. Bu durum, akciğerlerin esnekliğini kaybetmesine ve gaz alışverişinin zorlaşmasına yol açabilir.
Pulmoner fibrozisin belirtileri arasında nefes darlığı (özellikle egzersiz sırasında), kuru öksürük, yorgunluk, kilo kaybı, göğüs ağrısı, parmak uçlarında veya tırnaklarda şekil değişiklikleri (hipoksiye bağlı parmaklarda çomaklaşma) ve siyanoz (ciltte ve mukozalarda mavimsi renk değişikliği) yer alabilir. Semptomlar genellikle zamanla kötüleşir ve hastalığın ilerlemesiyle birlikte yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.
Pulmoner fibrozisin tanısı, genellikle semptomların ve fizik muayenenin yanı sıra görüntüleme testleri (örneğin, bilgisayarlı tomografi veya akciğer grafisi) ve solunum fonksiyon testlerini içeren bir dizi test ile konur. Ayrıca, bronkoskopi veya akciğer biyopsisi gibi invaziv prosedürler de kullanılabilir.
Pulmoner fibrozisin tedavisi, semptomları hafifletmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yöneliktir. Tedavi seçenekleri arasında kortikosteroidler, immünsüpresif ilaçlar, antifibrotik ilaçlar, oksijen tedavisi, solunum terapisi ve pulmoner rehabilitasyon yer alabilir. Ancak, pulmoner fibrozisin ilerleyici bir hastalık olması nedeniyle tedavi genellikle semptomları kontrol etmeye odaklanır ve hastalığın ilerlemesini durdurmak zor olabilir.